Apple-u kazna od preko 1,8 milijardi eura

Bez autora
Mar 05 2024

Appleu je u ponedjeljak Evropska komisija izrekla antimonopolsku kaznu od preko 1,8 milijardi eura zbog ograničenja pristupa uslugama streaminga muzike.

Podsjetimo, Evropska komisija je istraživala je li Apple spriječio servise za streaming glazbe u obavještavanju korisnika o jeftinijim načinima pretplate izvan trgovine aplikacija App Store, gdje se uzima značajan udio prihoda kao naknadu. Za američkog giganta ovo je prva antimonopolska kazna i jedna od najvećih koje je EU izrekao tehnološkoj kompaniji.

Firme koje isporučuju usluge putem aplikacija za iPhone već se godinama žale na Apple zbog takve prakse. Švedska firma za streaming Spotify podnijela je pritužbu Uniji 2019. godine, tvrdeći kako Apple ograničava izbor i konkurenciju u svojoj trgovini aplikacija time što naplaćuje 30% naknade za svu kupovinu, prenosi Tportal.hr.

Apple je također spriječio Spotify i druge firme u obavještavanju kupaca na svojim telefonima kako mogu izbjeći proviziju i dobiti bolju ponudu jednostavnom prijavom na Spotifyjevu web stranicu.

U Appleu tvrde kako je naknada koju naplaćuje opravdana zbog visokih troškova sigurnosti App Storea, Spotifyju omogućava pristup stotinama miliona kupaca. Međutim, Spotify tvrdi da se Appleov vlastiti servis za streaming muzike, Apple Music, ne suočava s istim dodatnim troškovima, što mu daje prednost i čini naknade antikonkurentskim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik